Håll koll på spelandet

Att spela på nätet har blivit ett nöje allt fler ägnar sig åt. Det kan handla om allt från oskyldiga barnspel som ”samla hello kittys jordgubbar” till våldsamma krigsspel som Battlefield Heroes. En annan typ av spel som blivit oerhört vanligt att spela på nätet är så kallade hasardspel – till exempel poker, roulette och Jack Vegas. Många ungdomar, och äldre också för den delen, har hamnat i ett spelberoende och ägnar större delen av dygnets timmar åt att just spela sitt favoritspel.

Spelberoende – vår tids nya sjukdom

Så pass många har fastnat i ett spelberoende att det startats något som heter Spelberoendes riksförbund. De är en sammanslutning av föreningar för spelberoende som arbetar för att förebygga och avhjälpa spelberoende. För att nå fram till det använder man bland annat följande metoder…

  • Att sprida information om spelberoendets orsaker, konsekvenser, kännetecken samt behandlingsformer.
  • Stödja och informera spelberoende och dess anhöriga.
  • Förebygga spelandets sociala skadeverkningar, genom att kritiskt granska marknadsföring av olika spel samt informera beslutsfattare.
  • Följa samt ta initiativ till forskning och behandling av spelberoende.

SBRF ingår i Oberoende Spelsamverkan-gruppen (OSS), som är ett branschråd. I OSS ingår representanter från bland annat Svenska spel, ATG och Statens folkhälsoinstitut. Syftet med OSS är till exempel att förebygga spelberoende, sprida information om spelandets risker samt att föreslå åtgärder mot olagligheter som illegalt spel och skattebrott. SBRF är oroliga för att bland annat nätpoker attraherar allt yngre spelare, inte minst genom att glorifiera pokerturneringar världen runt där spelarna vinner enorma summor pengar. Detta är något mat arbetar aktivt med just nu.